četvrtak, 2. siječnja 2014.

Zarada na internetu kupnjom i prodajom domena

Domena je tekstualna adresa neke web stranice. Ona je povezana s IP adresom servera na kojem se ta web stranica nalazi. Kada želimo pristupiti nekoj web stranici onda prvo slijedi prevođenje domene u numeričku adresu te se tada pronalazi i otvara tražena web stranica.

Neki su ljudi uspjeli od toga napraviti vrlo lijep posao. Iako po meni to nije posao zbog kojeg biste dali otkaz na vašem svakodnevnom poslu, svejedno je dobro biti informiran o različitim načinima zarade na internetu.

Zarađivači poput ovih kupuju na internetu domene za koje smatraju da će u bližoj ili daljoj budućnosti biti potrebne nekim kompanijama, ljudima ili slično. Primjetimo da se za svaki novi film koji dođe u kina radi posebna web stranica na internetu koja je obično oblika www.ime_filma.com. Zamislite da uspijete predvidjeti ime nekog filma te mnogo ranije zakupite tu domenu. Filmska industrija će sigurno biti voljna dati velike novce samo da bi otkupila od vas tu domenu te na njoj izgradila web stranicu u svrhu promocije filma. Zvuči blesavo i rijetko uspijeva, ali ako pogodite onda zaradite velike novce.

Sjećam se slučaja kada je jedan čovjek kupio jednostavnu domenu adb.com ili slično te ju nakon nekoliko godina prodao za oko 1 000 000 kn nekoj svjetskoj farmaceutskoj kompaniji čiji je akronim bio ADB.
Evo i linka na jedan dobar engleski članak na Wikipediji na ovu temu.

Sve primjedbe i komentari su dobrodošli.

Nema komentara:

Objavi komentar