ponedjeljak, 30. srpnja 2012.

Backlinkovi - Kako? Zašto?

Backlinkovi ili povratne veze nisu ništa drugo nego najobičniji linkovi prema Vašoj web stranici ili blogu s neke druge web stranice ili bloga. Njihova važnost leži u tome što ih tražilice vrednuju kada Vašu stranicu pozicioniraju u rezultatima pretrage. Prvo da raščistimo jedan dio. Većina web tražilica vrši pozicioniranje na sljedeći način:


Kada Vi upišete tekst pretrage u tražilicu ona u malom dijelu sekunde obavi sljedeće korake:
1. Pretraži svoj indeks prema riječima koje ste upisali
2. Pregleda stranice i pozicionira ih prema tome koliko smatra da bi određena stranica za Vas mogla biti korisna obzirom na riječi pretrage. Pritom tražilica vrši brojanje i provjeru backlinkova, gleda ključne riječi i SEO optimizaciju.
3. Nakon gore navedenih koraka tražilica Vam 'izbaci' rezultate nastojeći pogoditi ono što ste Vi tražili, odnosno dostaviti Vam najbolje od najboljeg obzirom na ključne riječi

Prema tome možemo zaključiti da su backlinkovi ( povratne veze ) jedan vrlo bitan faktor u pozicioniranju web stranice ( što je kod zarade na internetu, priznajmo, jedan od glavnih ciljeva ).

Ovo je samo nekoliko načina stvaranja backlinkova:
1. Ostavljanje komentara na blogovima i web stranicama - Pritom morate paziti da komentari budu pristojni i korisni jer u protivnom će najvjerojatnije biti obrisani. Blogeri i administratori web stranica ne vole komentare u kojima se nalazi samo link prema vašoj web stranici i zato ukoliko napišete nešto korisn, velika većina ljudi će vam to objaviti  )

2. Pisanje članaka za blogove - Mnogi blogeri nemaju vremena biti 24 sata na kompjuteru smišljati nove članke, zato otvore svoj blog novim autorima koji onda nadopunjuju i održavaju blog u vrijeme kada vlasnici bloga nisu u mogućnosti to činiti. Za uzvrat, gostujući autori ostave u svakom članku link prema svojoj web stranici , blogu i sl...

3. Automatizirano ostavljanje linkova na blogovima - Ovaj način je nedopustiv i ne dolazi u obzir. Priznajem da sam u prošlosti i sam eksperimentirao s ovakvim načinima građenja povratnih veza, ali vjerujte mi, to je presipanje iz šupljeg u prazno. Automatizirano građenje povratnih veza je automatski prepoznato od strane tražilica koje Vam onda ne povisuju, već snizuju poziciju. zato se ovo načina valja kloniti.

Povratne veze su ključne za uspjeh neke web stranice, bloga, itd, ali nemojte zaboraviti da ključ uspjeha leži u onome što je na web lokaciji, a ne gdje je web lokacija. Kvaliteta je bolja od kvantitete i stoga nemojte žrtvovati kvalitetu članaka i korisnost bloga zato da bi se visoko pozicionirali.

Također, možete ostaviti i komentar na ovom blogu. Ukoliko ste pročitali članak znat ćete kojih se norma morate držati da bi Vaš komentar bio objavljen... Sretno :)

4 komentara: